Za urejanje okolice potrebujete rezalno orodje

Za lepo in urejeno okolico doma skrbimo na različne načine, predvsem pa z negovanjem in obdelavo rastlinja, ki uspeva v tem okolju. Opravka imamo z različnimi rastlinskimi vrstami, ki niso nujno zelo zahtevne za vzdrževanje. Čisto možno je, da ne bo veliko dela, morda bo treba le občasno pokositi zelenico. Drugače je, če imamo okrasno drevje, živo mejo in druge košate rastline. Pri teh potrebujemo rezalno orodje, ki nam pomaga ohraniti nadzor nad rastjo in podobo takšnih rastlin.

Kaj vse bo treba postoriti za urejeno okolico? To je odvisno od rastlin, ki jih negujemo okoli hiše. A vedno se splača imeti pri roki vsestranske pripomočke, s katerimi opravimo veliko dela na terenu. 

Seveda je vedno priporočljiva dobra vrtna kosilnica, potrebujemo pa tudi nekaj posebnih pripomočkov, to je lahko rezalno orodje, lahko posežemo tudi po specializiranih napravah, če se recimo ukvarjamo s sadjarstvom, želimo imeti umetelno oblikovane dekorativne rastline ali pa se srečujemo z drugimi posebnimi izzivi. Na srečo imamo vse to orodje na voljo v prosti prodaji, tako da se lahko dobro opremimo in uspešno opravimo vse svoje naloge.

Pri katerih opravilih nam pomaga rezalno orodje?

Pri negi in oblikovanju rastlin je pogosto najbolj pomembno to, da uspemo omejiti in usmeriti njihovo rast. Ravno zato je potrebno rezanje, da se rastlinje ne razrase preveč, saj tako ne more dobro uspevati, pa tudi na pogled ne bo lepo. 

Za vzdrževanje čudovite okolice z urejenim rastlinjem bomo gotovo potrebovali rezalno orodje

Pravzaprav se rezanja pogosto poslužimo prav v primeru, da imamo preglavice z zaraščenim vrtom in vsiljivimi rastlinami. Še posebej v visoki travi, podrastju in drugih vsiljivcih se bomo najbolje znašli s škarjami, žagami in kosilnicami, ki so prilagojene za ta namen. Lotimo se raznovrstnih izzivov, ki jih prinaša razrast neželenih rastlin na naše površine, sploh če imamo opravka s kakšnim grmičevjem in podobnimi zahtevnejšimi rastlinami.

Predvsem pa se rezalno orodje uporablja za obrezovanje dekorativnih rastlin, žive meje in sadnih dreves. Pri takšnih nalogah potrebujemo dobro orodje, ki nam omogoča enostavno in hitro obrezovanje. Posebej skrbno izbiramo opremo za pogosta opravila, kot je obrezovanje žive meje. 

Če obrezujemo sadno drevje, bomo to delo opravljali redkeje, potrebovali pa bomo prilagojene škarje z daljšimi ročaji, verjetno tudi močnejše škarje za debelejše veje. Pri tem delu moramo biti natančni in zanesljivi, da ne povzročamo škode in nimamo težav pri rezanju vej.

Nasploh so pripomočki za obrezovanje rastlin precej vsestranski in jih lahko uporabimo tudi za druga opravila pri delu na vrtu in v okolici. Če imamo dobro opremo, bomo odlično pripravljeni na takšne naloge.

Električno rezalno orodje

Veliko dela lahko naredimo z dokaj enostavnimi ročnimi pripomočki, to so predvsem škarje in klešče za obrezovanje. To je lahko čisto dovolj tudi za sadjarje in druge zahtevnejše uporabnike. A pogosto se za zelo atraktivno izkaže tudi električno rezalno orodje, ki ima nekatere posebne funkcije.

Predvsem gre tu izpostaviti električne škarje za živo mejo. Živa meja je lahko precej zahtevna za vzdrževanje, saj izbiramo košate rastline, ki dobro rastejo. S tem odlično izpolnijo svojo nalogo, a nam nakopljejo nekaj dodatnega dela. Električne škarje omogočajo hitro in enostavno obrezovanje in oblikovanje žive meje. Če se tega dela pogosto lotevamo, se prednost v udobju in preprosti uporabi močno pozna.

Dobimo lahko tudi drugo električno orodje, ki ima enake prednosti. Na voljo so zelo praktične baterijske škarje in klešče za obrezovanje, dobimo tudi rezalno orodje za prirezovanje trave in za delo v kakšnih težko dostopnih kotičkih. Kar dosti je situacij, v katerih je zelo priporočljivo izkoristiti električno oziroma akumulatorsko orodje, saj bomo deležni bistveno boljše izkušnje pri delu na vrtu.

Električni pripomočki niso nujno zelo dragi. Takšno vrtno orodje je na voljo v precej široki ponudbi, dopolnjuje ponudbo preostalega orodja, s katerim se moramo opremiti za delo na vrtu.

Že osnovno rezalno orodje je lahko uporabno, a za resno delo se splača izbrati napredno opremo

Rezalno orodje je le del nujne opreme za urejanje okolice

Že res, da z rezanjem opravimo marsikaj in da škarje oziroma klešče nujno potrebujemo za mnoga pomembna opravila pri vzdrževanju lične okolice. A po drugi strani se pogosto srečujemo tudi s tistimi opravili, ki se jih bomo morali lotiti z drugo opremo, tako da nam samo rezalno orodje še ne ponuja vsega, kar rabimo za delo na domačem vrtu.

Omenili smo že nekaj preostalega orodja, ki ga bomo potrebovali. Predvsem izstopajo vrtne kosilnice, ki se sicer lahko še uvrščajo med rezalno orodje, čeprav imajo seveda povsem svojo kategorijo. Podobno velja za motorne žage, ki so velika nadgradnja ročnih žag, klešč in podobne opreme. Za delo na vrtu pa pride nadalje v poštev še razno drugo vrtno orodje, s katerim se lotimo obdelave površin in kakšnih posebnih nalog. Srečamo se z zelo široko ponudbo, ki združuje vse od enostavnih ročnih pripomočkov do zelo naprednih električnih in bencinskih naprav. Izbiramo tisto opremo, ki nam bo koristila glede na naše delo in izzive, predvsem pa ciljamo na to, da si bomo z izbiro pravih pripomočkov delo dejansko olajšali in prišli do boljših rezultatov.