Nosilnost in obremenitev SUP deske

Za supanje potrebujemo kakovostno opremo, kar se včasih izkaže za problem – prepogosto se namreč kupci odločajo za cenovno ugodne ponudbe, ki so sicer zelo privlačne, a običajno ne ponudijo ustrezne opreme glede na zahteve pri supanju. Največkrat se težave pokažejo pri nosilnosti, ki v kombinaciji z obremenitvami na vodi pomeni slabo izkušnjo, morda pa deske sploh ne bo mogoče uporabljati. Vsekakor se splača vložiti kak evro več in izbrati desko, ki bo brez težav podpirala obremenitve – vsaka SUP trgovina ima široko ponudbo desk z različnimi specifikacijami, tako da alternativ ne bo težko dobiti.

Pomembno je predvsem to, da se ne zanašamo na oznake, ki jih navajajo proizvajalci. Te so sicer verodostojne, a si jih mnogi kupci narobe razlagajo – maksimalna obremenitev je recimo 160 kg, kar pa ne pomeni, da bomo s težo 160 kg na supu res lahko brez težav veslali. To je le nosilnost, ki jo sup še dopušča, preden se potopi, a idealna teža uporabnika je bistveno nižja, verjetno le kakšnih 80 ali 100 kg. Upoštevati moramo namreč to, da za idealno vodljivost po površini vode deske ne smemo potopiti, temveč mora stabilno plavati. Poleg tega se pri večjih obremenitvah deska lahko upogiba in celo prelomi, kar je prav tako težava. SUP trgovina bo verjetno ponudila deske različnih debelin, ki preprečijo to možnost – debelejše deske so bolj stabilne in trdne, tudi pri večjih obremenitvah se ne upogibajo toliko (čeprav imajo enako nosilnost in enak tlak).

Na koncu pa je še pomembno, da SUP desko pravilno uporabljamo, saj bomo le tako lahko optimalno izkoristili nosilnost, ki jo oprema ponuja. Pri tem lahko svetuje SUP trgovina, seveda moramo izbrati tudi primerno desko, nazadnje pa pride v poštev še praksa oziroma trening. Hitro lahko ugotovimo, kateri položaj na deski je najboljši za brezskrbno veslanje po vodni površini.