Najbolj pomemben pod je lahko le parket

Hrast se že leta in leta uporablja v naših krajih kot eden izmed najbolj prikladnih in idealnih dreves za izdelavo lesenih izdelkov kot je recimo parket. Hrast ima to neverjetno lastnost, da ni tako grav kot kakšne druge vrste lesa, recimo smreka, prav tako pa je to zelo gost les, kar pomeni, da je trd in s tem primeren za to, da se uporablja kot pod, saj imamo več možnosti, da bomo napravili permanentno prasko ali luknjo v kakšen drug parket, hrast pa se bo relativno dobro spopadel z bolj ali manj vsakim udarcem, seveda pa tudi ni neuničljiv.

Hrast ima tudi to prednost, da je njegov les vizualno izjemno privlačen. Hkrati je nevtralen, vendar ponuja tudi izjemne vzorce v lesu, kar ga naredi idealnega za uporabo v stanovanjih, saj se lahko izjemno lepo poda k bolj ali manj vsakemu pohištvu, nevtralnemu ali popolnoma izstopajočemu.

Ob izbiri parketa moramo misliti tudi na dolgoročnost

Kadar slišimo zgodbe o parketih, ki so v istem prostoru položeni že desetletja se tu skoraj da vedno gre za klasični parket. Ta je narejen tako, da je izjemno preprost za vzdrževanje, to pa lahko počnemo večkrat, preden pod stanjšamo do nerazpoznavnosti. Najbolj pogosto se klasični parket obnavlja tako ,da se ga ali brusi in naolji, ali pa samo naolji. Z brušenjem lahko odstranimo tanko plast parketa in odkrijemo ponovno originalno barvo lesa, olje pa les zaščiti in ga obvaruje pred prehitro obrabo. Prav tako pa olje lahko še polepša klasični parket, saj poudarja vzorce, ki se naravno pojavljajo v lesu. Ko smo že pri vzorcih, obstaja ogromno načinov, na katere lahko položimo svoj parket. Lahko se odločimo za ribjo kost ali kocko, lahko pa ga samo položimo naravnost in smo pozorni, da nikoli konci desk ne pridejo preblizu. Ko klasični parket zalepimo na pod lahko vemo, da bo tam ostal še najmanj desetletja.