Materiali za izdelavo pvc oken

Pvc okna so zadnjih par deset let bistveno pridobila na popularnosti, zato se dandanes množično vgrajujejo tako v novogradnje, kot tudi pri adaptacijah v starejše eno ali večstanovanjske zgradbe. Razlog za ta fenomen se skriva v podražitvi energentov za ogrevanje stanovanj, pa tudi v čedalje večjem zavedanju o okoljskem učinku pretiranega izkoriščanja fosilnih goriv. Zato so okna pvc danes med najbolj zastopanimi okni. Še vedno pa najdemo tudi lesena in aluminijasta okna, predvsem tam, kjer njihove prednosti to odtehtajo.

Okna pvc po precej širok izraz, ki se nanaša na večino vrst oken, kjer je glavni profil za montažo iz pvc plastičnega materiala. Vseeno pa so okna pvc sestavljena iz precej široke palete materialov, med katerimi se zlahka najdejo tudi taki, za katere si ne bi mislili, da jih bomo našli v okenskih okvirjih. Ime za pvc okna nam jasno pove, da je glavni material, ki sestavlja okenski profil, pvc plastična masa poljubnih barv. Po drugi strani pa nosilno telo, na katerega so pripeti pvc profili, sestavljajo jekleni profili, zvarjeni med seboj.

Na robovih, ki jih imajo okna pvc, lahko najdemo še posebne gumijaste polimerne trakove, ki skrbijo za dobro tesnenje robov okna. Sodobna okna pvc imajo po navadi po tri tesnila na preseku oken. To zagotavlja izredno dobro tesnenje, ki ga ne more prebiti hladen zrak iz zunanjosti.

V notranjosti pvc profila so nanešeni tudi posebni materiali za vezavo morebitne vlage, ki bi se utegnila nabrati na notranjih zračnih prekatih v pvc profilu. Skupaj z njimi je na vse zračne prekate tudi po zunanjih straneh nanešena tanka plast fungicidov, ki preprečujejo nastanek plesni na okenski površini. 

Nenazadnje pa je glavna sestavina okenskih površin za okna pvc seveda mineralno steklo v več plasteh, ki zagotavlja dobro svetlobno propustnost in toplotno izolacijo.