Kardani skrbijo za delovanje kmetijske mehanizacije

Na kmetiji večino dela opravimo s traktorjem, ki omogoča uporabo kmetijske mehanizacije. Seveda potrebujemo dober traktor, a prav tako bomo posegali po vrhunski mehanizaciji, ki se uporablja za specifične naloge. 

Poskrbeti moramo le za to, da vsa oprema med seboj dobro deluje, da je usklajena in jo lahko brez težav uporabljamo. Da bomo lahko delovne stroje dejansko priklopili na traktor, skrbijo kardani, ki imajo s tem izredno pomembno nalogo. Morajo vedno dobro delovati, da bomo pripravljeni na svoje delo, v nasprotnem primeru se bomo srečevali z raznimi nevšečnostmi, lahko tudi z varnostnimi tveganji.

V času zahtevnega dela na kmetiji gotovo ne želimo sprejemati kompromisov pri kvaliteti svoje opreme, saj to lahko pomeni, da dela ne bomo mogli pravočasno in dovolj uspešno opraviti. 

Potrebujemo kvalitetno in zanesljivo opremo, ki bo dobro delovala skozi ves čas, tudi če to pomeni, da bo v akciji preko celega dne. Tako imajo predvsem kardani zelo pomembno nalogo, saj nanje računamo pri uporabi praktično vseh delovnih strojev, še posebej pri zahtevnih opravilih, ki terjajo veliko moči oziroma zmogljivosti traktorja. Da bomo lahko tako traktor kot kmetijsko mehanizacijo dobro izkoristili, potrebujemo nekaj osnovne opreme.

Če je potreben prenos moči s traktorja na delovni stroj, nam bodo gotovo pomagali kardani

Kako delujejo kardani?

Med nujno opremo za uspešno uporabo zmogljivih priključkov gotovo najbolj izstopajo prav kardani. To je namreč oprema, ki je prilagojena za prenos moči s traktorja na priključek.

Traktor lahko pri svojem delovanju generira veliko moči, za to poskrbi motor, ki upravlja samo vozilo, lahko pa omogoča tudi priklop drugih porabnikov te zmogljivosti. Sami priključki zato ne potrebujejo svojih motorjev, lahko so povsem pasivni, če seveda omogočajo priklop na traktor in uporabo njegove zmogljivosti. Da bomo lahko zmogljivost traktorja koristili tudi pri uporabi priključka, moramo moč motorja prenesti na delovni stroj, tu pa nam pomagajo kardani

Kardan je premična gred s posebej oblikovanimi priključki, na eni strani se priklopi na traktor, na drugi pa na delovni stroj. Traktorski motor vrti kardan, ki prenaša to silo na delovni stroj in omogoča opravljanje raznih del. 

Seveda mora biti priključek ustrezno zasnovan, da lahko izkoristi vrtilni moment, ki ga ustvarja motor traktorja, a tu imamo zelo veliko možnosti, zato nam razna mehanizacija ponuja ogromno funkcionalnosti in vedno dobro deluje, tudi če vedno uporabljamo enake kardane.

Glede na to, kako pomembno funkcijo imajo kardani, je jasno, da bomo potrebovali kvalitetno, odporno in vzdržljivo opremo. Ne moremo si privoščiti kakšnih velikih kompromisov, tu posegamo po izvrstnih izdelkih, ki so dobro pripravljeni na obremenitve. Predvsem mora biti dobro pripravljen križ kardana, ki skrbi za optimalno prenašanje sil v različnih smereh. Ne moremo sprejemati tveganj, da bi prišlo do kakšnih težav.

Kardani so med najbolj obremenjenimi traktorskimi deli

Čeprav gre za dokaj enostavno opremo, kardani prenašajo velike obremenitve in morajo brezhibno delovati. Zato potrebujemo kvalitetne kardane, ki nam pri delu zagotavljajo odlično izkušnjo.

Sam kardan je precej enostavno zasnovan. Gre za močno gred, sestavljeno iz dveh premičnih elementov, ki omogočata prilagodljivost po dolžini, sploh pri dvigovanju in spuščanju priključkov. 

Gred se zaključuje s kardanskim križem in priklopom za namestitev na traktor in delovne stroje. Kardanski zglob poskrbi za neovirano gibanje v različnih smereh, da rotacijsko gibanje učinkovito prehaja s traktorja na delovni stroj ne glede na pozicijo priključka. Križ kardana pa prenaša obremenitve in zagotavlja popolno zanesljivost v vsaki situaciji. 

Jasno je, da bo kardan zelo obremenjen že ob običajnem delu na kmetiji, saj mnogi delovni stroji zahtevajo dovolj zmogljivosti za svoje delo. Na srečo lahko računamo, da bo kardan dobro deloval – ravno zato, ker je relativno enostavno zasnovan in nima kakšnih zelo občutljivih delov, seveda pa tudi zato, ker izbiramo kvalitetne kardane, ki se odlično obnesejo v zahtevnih razmerah. Včasih so to tudi kakšni dražji kardani, vedno pa se splača imeti na zalogi še kakšno rezervo.

Pri zahtevnem delu na kmetiji imajo prav kardani najbolj odgovorno nalogo

Kardani zahtevajo vzdrževanje in servis

Ni presenetljivo, da pri uporabi kardanov v zahtevnih razmerah prihaja tudi do poškodb in obrabe. Za traktorje in mehanizacijo je treba dobro skrbeti, tudi za tiste elemente, ki niso povsem neposredno udeleženi pri delu. Vzdržujemo in popravljamo recimo traktorske luči, zamenjamo lahko tudi sedež in mnoge druge elemente, ki skrbijo za udobje in dobro izkušnjo pri delu. Še toliko bolj pozorni pa moramo biti na kritične dele, ki opravljajo večino zahtevnih opravil. Zato se posvetimo vzdrževanju kardana in po potrebi obiščemo tudi servis.

Medtem ko lahko recimo traktorske luči tudi sami popravimo oziroma zamenjamo, bomo morali za popravilo kardana verjetno obiskati serviserja. Kardani so namreč dokaj enostavno zasnovani in z njimi ne bomo imeli kakšnih težav, ki bi jih lahko sami odpravili. Če bo kaj narobe, bo verjetno prišlo do večjih poškodb. Sami doma lahko skrbimo predvsem za vzdrževanje, recimo za podmazovanje kardana, skrbimo za to, da se vsi gibljivi deli lahko nemoteno premikajo. Če se pojavijo kakšne težave, lahko kardan zaupamo v oskrbo serviserjem, v tem času pa uporabimo nadomestno opremo, ki jo je pametno imeti doma na rezervi.