Dodatne funkcionalnosti sten

Stene v stanovanju imajo različne naloge, na katere morda niti ne pomislimo, dokler ne želimo koristiti kakšnih dodatnih funkcionalnosti, ki jih imamo na voljo. Najbolj pridejo razpoložljive opcije do izraza v primeru, da se soočamo s kakšnimi gradbenimi deli, kjer imamo neposredno izbiro. Nekatere možnosti so povsem vsakdanje, druge srečujemo redkeje.

Toplotna in zvočna izolacija sten

Toplotna in zvočna izolacija sten v stanovanju predstavljata osnovno funkcionalnost sten. Predvsem toplotna izolacija je ključnega pomena, če želimo zagotoviti udobno bivalno okolje, zato na to nikakor ne smemo pozabiti. Najbolj so na udaru zunanje stene, ki so neposredno izpostavljene okolju, pa tudi notranje stene je pogosto pametno izolirati. Zvočna izolacija sten v stanovanju je prav tako zelo smiselna. Deluje namreč v obe smeri, torej ohranja stanovanje mirno in tiho, brez vdiranja zvoka od zunaj, hkrati pa zvok ne prodira iz stanovanja v okolico. Obe vrsti izolacije je pametno vgraditi že ob gradnji stavbe, lahko pa zanje poskrbimo naknadno. Običajno se toplotna in zvočna izolacija sten v stanovanju opravita skupaj, pogosto namreč za obe funkcionalnosti dobro poskrbi isti material oziroma sistem.

Fasada

Največ pozornosti med vsemi stenami verjetno zahtevajo tiste, ki so neposredno izpostavljene okolju. Te moramo opremiti s fasado, ki predstavlja zaščito pred vremenskimi in drugimi dejavniki. Lahko pa pri tem izdelamo še fasadne obloge, ki dodatno ščitijo pred vplivi okolja. Fasadne obloge se odlično obnesejo pri zaščiti sten pred vlago, pa tudi pred UV sevanjem in drugimi grožnjami, ki ogrožajo življenjsko dobo, funkcionalnost ali izgled izpostavljenih sten.

Pogosto pa ima tudi fasada določene izolacijske naloge. Izolacija sten se lahko izdela na zunanji strani, kar je za izpostavljene stene vsekakor smiselno. Lahko pa za izolacijo do neke mere poskrbijo tudi prilagojene fasadne obloge, ki se v tej vlogi prav tako dobro znajdejo, če so seveda kakovostno izdelane in strokovno nameščene.