Dober prenosni računalnik ne postavlja omejitev

Pri uporabi sodobnih računalnikov imamo včasih zelo visoka pričakovanja, smo precej zahtevni in nismo pripravljeni pristati na kompromise. Zato potrebujemo vrhunsko napravo, ki bo delovala zmogljivo in zanesljivo, ne glede na to, za kakšne opravke računalnik potrebujemo. 

Na srečo lahko v širni ponudbi brez večjih težav najdemo vrhunske računalnike, tudi kompakten prenosni računalnik lahko preseneti z zavidljivo zmogljivostjo in neštetimi dodatnimi funkcijami, ki so bile včasih rezervirane le za namizne računalnike.

Ponudba računalnikov je izredno razvejana, saj redno uporabljamo naprave za vse mogoče namene. Potrebujemo računalnike za razvedrilo in prosti čas, za predvajanje glasbe in filmov, za brskanje po spletu in uporabo pisarniških programov, za opravljanje raznih službenih nalog, za šolo in izobraževanje, za igranje računalniških iger … 

Za vsako izmed teh nalog bi lahko našli idealen prenosni računalnik, pravzaprav bi verjetno našli kar nekaj ustreznih modelov pri različnih proizvajalcih. To pomeni, da bo že izbira dobrega računalnika morda pravi izziv, še posebej, če posegamo po kakšnih naprednejših napravah, pri katerih imamo višja pričakovanja.

Kaj izbrati, ko potrebujemo vrhunski prenosni računalnik?

Včasih se dobro izkažejo že cenejši prenosniki, ki so vsestransko uporabni in lahko suvereno poganjajo programsko opremo za prosti čas, za službo in šolo. 

Kaj pa, če želimo imeti računalnik, ki bo brezhibno opravil tudi zahtevnejša opravila?

V tem primeru bomo pobrskali po višjem zmogljivostnem rangu v ponudbi prenosnih računalnikov. Najdemo lahko zelo prepričljive modele, ki so sicer nekoliko dražji, a s svojo zmogljivostjo in zanesljivim delovanjem brez težav upravičijo svojo ceno. Verjetno bomo pri izbiri precej zahtevni in ne bomo pristali na kar prvi prenosni računalnik, ki nam pride pod roke.

Osredotočimo se na specifične lastnosti, ki nam bodo najbolj koristile. To je seveda močno odvisno od naših pričakovanj in zahtev, a vedno nam lahko pomaga dobra konfiguracija. O zmogljivosti računalnika odloča hitrost procesorja, prav tako potrebujemo za hitro in odzivno delovanje zadostno kapaciteto delovnega pomnilnika RAM. 

Pomemben faktor je tudi pogon za shranjevanje podatkov, a praktično vsak napreden prenosni računalnik ima že vgrajen bliskovito hiter SSD pogon.

S kombinacijo dobrega procesorja, delovnega pomnilnika in SSD pogona že imamo dobro osnovo za zmogljiv in hiter računalnik. Nato se posvetimo še tistim komponentam, ki ponujajo posebne zmogljivosti glede na naše zahteve. 

Gotovo gre izpostaviti grafično kartico, ki je nujna komponenta za dober gaming računalnik, imamo pa še drugo strojno opremo, ki pripomore do dobre končne izkušnje.

Prenosni računalnik lahko uporabljamo tudi za gaming

Ljubitelji računalniških iger so zelo zahtevni, saj pri poganjanju sodobnih iger od računalnika pričakujemo veliko zmogljivosti. Predvsem je treba zagotoviti zadostno grafično moč, ki za prenosni računalnik ni vedno značilna. A napredna tehnologija nam ponuja tudi izvrstne igričarske prenosnike, tako da kakšnih velikih ovir dandanes ni več niti za najzahtevnejše uporabnike.

Tudi v prenosni računalnik je možno vgraditi vrhunske grafične kartice

Pred leti je bilo možno zmogljive komponente za poganjanje zahtevnih računalniških iger vgraditi le v večji namizni računalnik, danes pa so zmogljive grafične kartice na voljo tudi v kompaktnih izvedbah, ki se namestijo v ohišje prenosnega računalnika. Zato so tako imenovani gaming prenosniki doživeli pravi razcvet, ponudba je nadvse prepričljiva, uporabniki teh naprav pa so seveda povsem zadovoljni. 

Igričarski prenosni računalnik nam namreč na vsakem koraku ponuja zadostno zmogljivost za poganjanje zahtevnih računalniških iger, iste komponente pa skrbijo tudi za vrhunsko delovanje druge programske opreme. Tako je tak računalnik dejansko zelo vsestranski in se lahko uporablja tudi za drugo zahtevno rabo.

Ni nujno, da bo igričarski prenosnik res primeren za kakšno službeno rabo ali druge naloge, čeprav ima vrhunsko zmogljivost. Ti prenosniki so zaradi vrhunskih komponent nekoliko večji in bolj okorni, imajo tudi večjo porabo energije in posledično baterija ne zdrži tako dolgo. 

Če potrebujemo dober poslovni prenosnik, se bomo raje odločili za kakšno kompaktno in elegantno napravo, ki ima lahko prav tako prepričljivo konfiguracijo, a ponuja bistveno boljšo izkušnjo pri uporabi kot namizni računalnik ali igričarski prenosnik.

Dober prenosni računalnik je nujen za mnoga službena opravila

Kar nekaj je takšnih poklicev, pri katerih večino dela opravimo prav na računalniku. Ni nujno, da bomo za to delo potrebovali zelo napreden ali zmogljiv prenosni računalnik, praktično vsak prenosnik zmore poganjati pisarniške programe, spletni brskalnik in odjemalec e-pošte. Tako lahko skrbimo za spletno trgovino, komuniciramo s strankami in partnerji, lahko delamo tudi s posebno programsko opremo podjetja.

Prenosni računalnik je postal že nujna oprema za opravljanje raznih službenih opravil

Obstajajo pa tudi poslovni prenosniki, ki so prilagojeni zahtevnejšim uporabnikom, morda bomo potrebovali pravo mobilno delovno postajo za zahtevne naloge. Takšna naprava ima primerljive zmogljivosti kot gaming računalnik, s tem da je bolje prilagojena delu, ki ga opravljamo. Nekateri poslovni prenosniki so elegantno zasnovani in zelo kompaktni, primerni za delo na poti in za uporabo na poslovnih sestankih. 

Običajno nimajo posebne grafične kartice in grafične zmogljivosti, a s preostalimi komponentami zagotavljajo brezhibno delovanje. Imamo pa tudi delovne postaje z zelo prepričljivimi specifikacijami, tak prenosni računalnik lahko brez težav opravi tudi izredno zahtevno delo na terenu ali na delovnem mestu. Gotovo bomo dobili odličen računalnik za prav vsako nalogo!