Cena za kovinske izdelke

Izdelava raznih kovinskih izdelkov je pogosto najboljša rešitev pri različnih gradbenih projektih, naj gre za ključne nosilne konstrukcije ali manjše kovinske predmete. V vsakem primeru bo treba najti pravo rešitev, pogosto ne bo druge opcije, kot da se odločimo za izdelavo po naročilu. Pri tem pa gotovo pride v poštev tudi razmislek o ceni, ki ni vedno povsem ugodna.

Jasno je, da bo tako za manjše kot za večje kovinske konstrukcije cenik precej odvisen od točnih specifikacij določenega projekta. Težko je vnaprej predvideti stroške, če ne vemo, kaj točno bo delo sploh obsegalo. Morda pa je na primer za elektro omarice cena nekoliko bolj predvidljiva, saj se tu končni izdelki ne razlikujejo toliko, prav tako so zahteve pri različnih projektih večinoma precej podobne.

Dejavniki, ki vplivajo na ceno

Za takšne in drugačne kovinske konstrukcije cenik določa predvsem material, ki ga bo treba uporabiti, ter seveda delo.

Od materiala je veliko odvisno. Če izdelujemo preprosto konstrukcijo, na primer kolesarnico ali rastlinjak, lahko uporabimo tanjše kovinske cevi ali druge nosilce, ki so tudi cenovno bistveno bolj ugodni. Za nosilno konstrukcijo hiše ali druge večje zgradbe pa moramo seveda izbrati boljše elemente oziroma vzdržljive kovinske nosilce. Tudi nekateri nadstreški že zahtevajo precej trdne jeklene cevi. Tako je za kovinske konstrukcije cenik močno odvisen od dejanskih potreb.

Za manjše izdelke, na primer elektro omarice, cena ni tako odvisna od materiala, temveč bolj od dela. Uporabljajo se namreč večinoma enaki materiali, tudi debeline in druge specifikacije so podobne. Seveda bo za elektro omarice cena odvisna od velikosti izdelka, a tudi od zahtevnosti izdelave. Tudi v času, ko si pri obdelavi kovin močno pomagamo s sodobno tehnologijo, takšni posegi niso poceni. Bolj, kot je obdelava zahtevna, več bo treba plačati. To je povsem razumljivo in velja tako za manjše izdelke kot za večje konstrukcije.