Akumulatorske kosilnice se vedno bolj uveljavljajo

Pri izbiri vrtne kosilnice bomo gotovo z zanimanjem pobrskali po ponudbi, ki nam predstavlja izjemno množico različnih modelov. Včasih so razlike med temi napravami minimalne, včasih pa najdemo kar velike razlike, s katerimi se kosilnice uvrščajo v različne kategorije. Ločimo jih tudi na podlagi pogona, ki ga imajo – dolgo časa so bile daleč najbolj priljubljene motorne kosilnice na bencin, danes pa se vedno bolj uveljavljajo akumulatorske kosilnice, ki delujejo na električno energijo.

Takšne kosilnice imajo številne prednosti, ki jih bomo takoj prepoznali. Pravzaprav jih lahko predvidimo že vnaprej, če poznamo lastnosti električnih motorjev. Primerjamo jih lahko celo z električnimi avtomobili, ki s podobnimi odlikami upravičujejo izbiro v primerjavi z vozili, ki delujejo na pogonska goriva. Tudi pri kosilnicah cenimo nekatere od teh odlik, seveda pa bomo pozorni še na določene posebnosti, s katerimi akumulatorske kosilnice prepričajo kupce oziroma uporabnike.

Akumulatorske kosilnice v primerjavi z bencinskimi

Ponudba je še vedno precej mešana in brez težav dobimo širok nabor bencinskih modelov. Pravzaprav je treba priznati, da je pogosto prav dobra izbira tudi motorna kosilnica na bencinski pogon. To je lahko izvrstna rešitev za kakšne zahtevne uporabnike, ki iščejo zmogljivo napravo za obdelavo večjih površin – v tem segmentu električne kosilnice še ne ponujajo toliko izbire. Med manjšimi kosilnicami za domačo rabo pa so bencinski modeli priljubljeni predvsem zato, ker so cenejši, verjetno pa tudi zato, ker smo jih bolj vajeni in ponudbo že dobro poznamo.

Če pa si za premislek vzamemo nekaj več časa, bomo hitro spoznali prednosti, ki jih tudi domačim uporabnikom prinašajo akumulatorske kosilnice. Predvsem je velika razlika v izkušnji ob uporabi. Ker se s košnjo redno srečujemo in pri tem neposredno uporabljamo prav kosilnico, je zelo pomembno, da je uporaba varna in udobna. Motorna kosilnica na bencinski pogon je ob tem precej bolj nerodna, predvsem pa glasna. Električni motor deluje precej tiho, preglasili ga bodo zvoki pri samem košenju, medtem ko naprave ne bomo slišali. Ob tem je zelo dobrodošlo, da ne nastajajo izpušni plini in dim, s katerim so obdani uporabniki bencinskih kosilnic. Košnja je veliko bolj prijetna, kosilnica pa je tudi bolj čista, nimamo razlitega goriva, mastnih madežev in drugih nečistoč. Posledično je vzdrževanje akumulatorske kosilnice lažje in cenejše, naprava pa ima dolgo življenjsko dobo.

Električni motorji imajo velike prednosti, ki jih predstavljajo tudi akumulatorske kosilnice

Vse to so prednosti, s katerimi se ponašajo že povsem osnovne električne kosilnice. Če pobrskamo po ponudbi v višjem kakovostnem razredu, pa bomo našli še druge prepričljive posebnosti, ki bi jih pri bencinskih kosilnicah iskali zaman.

Napredne akumulatorske kosilnice

Prednosti električnih motorjev omogočajo pripravo zelo naprednih rešitev, s katerimi res dobro izkoristimo vse, kar nam sodobna tehnologija ponuja. Praktično vse akumulatorske kosilnice imajo nekatere posebne prednosti, ki izvirajo iz posebnosti električnih motorjev. Najbolj pa pridejo te odlike do izraza pri naprednih modelih, ki jih izbirajo zahtevnejši uporabniki.

Gotovo so to recimo robotske kosilnice, ki se nedvomno uvrščajo med napredne akumulatorske kosilnice. Tu najdemo zelo prepričljivo zbirko različnih robotskih naprav, ki skrbijo za košnjo naše zelenice. Posebnost teh modelov je avtonomno delovanje na terenu, saj ne potrebujejo posebnega upravljanja. Imajo svoj navigacijski sistem, prepoznavajo ovire in lahko brez pomoči pokosijo celotno površino. Ponujajo idealno rešitev za tiste, ki želijo imeti brezhibno pokošeno zelenico, niso pa pripravljeni v to vlagati svojega časa in truda. Robotsko kosilnico enostavno nastavimo in spustimo na vrt, nato deluje sama.

Takšne kosilnice so odličen primer naprednih kosilnic, ki dobro izkoristijo prednosti električnega pogona. Poznamo pa tudi druge napredne akumulatorske kosilnice, mnoge prednosti takšne opreme se izkažejo že pri nahrbtnih in samohodnih kosilnicah za domačo uporabo. Poleg tega pa pri delu na domačem terenu posegamo tudi po drugih akumulatorskih napravah, ki se vedno bolj uveljavljajo.

Poleg akumulatorske kosilnice lahko izberemo tudi električno motorno žago

Veliko dela imamo s košnjo trave, a s kosilnico ne bomo mogli opraviti prav vsega, kar zahteva redno vzdrževanje posestva. Pogosto imamo okoli hiše tudi druge površine, ki jih je treba redno negovati, še posebej, če tam najdemo kakšno drevje ali grmičevje. Z uporabo akumulatorske kosilnice poskrbimo za travo, za les pa potrebujemo motorno žago.

Akumulatorske kosilnice z drugimi koristnimi pripomočki skrbijo za urejeno bivalno okolje

Tu imamo na voljo zanimivo ponudbo električnih motornih žag. Res je, da prevladujejo bencinski modeli, ki so zaenkrat bolj priljubljeni. Še posebej to velja za kakšne zahtevne uporabnike, tem so recimo namenjene profesionalne motorne žage Stihl, pri katerih ne bomo sklepali kompromisov. Pričakujemo visoko zmogljivost in popolno zanesljivost pri delu na terenu, poleg tega se pogosto uporabljajo za dolgotrajno delo. Tudi akumulatorske kosilnice imajo tu opazno pomanjkljivost – lahko jih enostavno napolnimo, a pri delu na večjem posestvu se ne bomo želeli ustavljati in iskati električne vtičnice. Tako so tudi profesionalne motorne žage Stihl na bencinski pogon še vedno edina smiselna izbira za zahtevnejše uporabnike, ki se pripravljajo na dolgotrajno delo v gozdu. Za občasno domačo uporabo pa so zelo atraktivne tudi električne motorne žage, ki se vse pogosteje pojavljajo v ponudbi trgovcev s tovrstno opremo.